L'Estàtua de la Llibertat de Nova York (Unsplash / Parshva Shah).

Alguns dels secrets més desconeguts de l’Estàtua de la Llibertat

El popular monument del Estats Units ha celebrat aquest octubre els 136 anys

Aquest mes d’octubre la famosa estàtua de Nova York fa 136 anys de la seva inauguració, tot i ser una atracció turística molt coneguda encara hi han molts secrets desconeguts. Us deixem alguns dels secrets més desconeguts de l’Estàtua de la Llibertat, els coneixíeu?

La construcció a París

Una de les curiositats que la gent més desconeix és que la seva construcció es va desenvolupar a París i quan finalment l’arquitecte Frederic Bartholdi va acabar la construcció va enviar 214 caixes amb peces del monument.

Gustave Eiffel, el constructor de la Torre Eiffel

L’arquitecte Gustave Eiffel va col·laborar en el desenvolupament del qual avui en dia és el símbol de la ciutat de Nova York! Totes les seves creacions es troben repartides pel món, desde Portugal fins a París, on es troba la seva creació més famosa.

Un enorme pes?

Molta gent sap que l’estàtua té una gran alçària, 92 metres! Però és molt desconegut l’enorme pes que té aquesta estàtua. El seu pes total és de 151 tones que pot semblar molt però és lleuger comparat amb altres monuments. 

Simbologia de la corona

Hi ha moltes teories de la simbologia de la corona, principalment, es coneix que l’estàtua simbolitza llibertat  i democràcia després de la unió de la guerra civil, però els raigs i les finestres de la corona simbolitzen els mars del món.

Una gran incògnita, el color

Si per alguna cosa es coneix aquest gran símbol de Nova York és pel seu estrany color blavós, avui en dia, és la identitat de l’estatua, però realment aquest no era el seu color original. En e seu origen tenia un marró vermellós, però a causa de l’aire l’estàtua es va anar oxidant fins a adquirir aquest famós color.

Al Central Park

La idea original del creador era posar la construcció al Central Park, però més tard el dissenyador va decidir posar l’estàtua al lloc on es troba ara perquè d’aquesta manera seria el primer monument que veurien els turistes a l‘arribar a la ciutat.

El pagament de l’estàtua

En el moment de la construcció la ciutat de Nova York es trobava malament econòmicament per tant la ciutat de França va decidir pagar la part del monument i Nova York va pagar l’altra, tot i que, Nova York reclamava, perquè no volia pagar res.

La illa Liberty, on es troba

La famosa atracció turística des de sempre s’ha trobat a l’illa de Liberty. Aquesta illa pot semblar artificial però realment és natural i,per tant, ja estava abans de la construcció. El nom de Liberty el va rebre a partir de la inauguració del monument, abans s’havia dit Bedloe.

El gran secret de la torxa

El secret més desconegut que oculta aquesta famosa construcció és que la torxa que representa la llibertat i el símbol de Nova York no és l’original. La peça original va haver de ser restaurada en diverses ocasions i finalment no es va poder restaurar i es va reemplaçar per una altra que seguia el disseny de Bartholdi. La peça original es troba a la galeria del mateix museu.

Una estàtua de la llibertat a Catalunya

Sí, ho heu llegit bé. L’escultura novaiorquesa a estat replicada en molts casos, avui en dia a Catalunya hi ha 2 rèpliques. Una es troba a Cadaqués a la plaça dels jardins de Salvador Dalí. Van haver-hi algunes teories que afirmaven que el disseny era de Dalí, tot i que mai no es va poder comprovar. L’altra replica es troba a la Biblioteca Pública Arús de Barcelona i aquesta rèplica és més similar a l’original.

La versió de l’estàtua d ela llibertat situada a la plaça dels jardins de Salvador Dalí a Cadaqués (Tripadvisor)