De l’enverinament a l’empresonament

Per FEDAC SANT NARCÍS REPORT

Per Josep Roura i Isaac Vila

La justícia russa condemna l’opositor Aleksei Navalny a tres anys i mig de presó

És fàcil recordar el fet de l’estiu passat per l’inèdit que va arribar a ser en relació amb el context. Una Rússia sota un mandat aclaparador de Putin, en què el mínim indici de soroll, provoca que l’opositor sigui enverinat amb Novichok.  

Navalny porta més d’una dècada destacant per les seves crítiques a les polítiques de Putin i la seva campanya contra la corrupció que denuncia a Rússia. Però alhora és el mateix Navalny qui va ser acusat al 2014 per un delicte de malversació de fons, i avui mateix és quan queda sentenciat a 3 anys i mig de presó. Tant Estats Units com diversos governs europeus han exigit l’alliberament de l’opositor, encara que de moment Moscou rebutja les condemnes internacionals a l’igual que qualsevol tipus d’implicació en el seu enverinament.

Navalny insisteix que el partit Rússia Unida de Putin està ple de “criminals i lladres” i acusa el president de “xuclar-li la sang a Rússia” a través d’un “estat feudal” que concentra el poder en el Kremlin. Altrament, avui, durant la seva compareixença davant el tribunal, l’opositor ha assegurat que Vladimir Putin, “passarà a la història com un enverinador”. El crític reuneix milions de seguidors rusos a les xarxes socials, i ha liderat protestes nacionals contra les autoritats; però encara no ha estat capaç de complir el que, potser, és el seu major somni: desafiar Putin a les urnes electorals.

No sabem si realment va ser enverinat per l’actual president i el seu govern, tampoc si la resolució del cas Yves Rocher per la malversació de fons en la seva candidatura és certa. El que sí sabem és que ha sigut capaç de mobilitzar el poble rus com no feia des de la caiguda de la Unió Soviètica al 91.