El Tribunal dels EUA vol eliminar el dret a l’avortament

Foto de Benjamin Bellier

Han escrit un esborrany de 98 pàgines per poder il·legalitzar el dret d’avortar que ha estat vigent durant cinc dècades.

Tot i que encara no és definitiu (falta publicar l’opinió final i es podrien canviar l’escrit i els vots) el Tribunal Suprem dels Estats Units s’ha plantejat seriosament l’opció d’il·legalitzar l’avortament en diversos estats.

La majoria dels membres del Tribunal Suprem estan d’acord en eliminar aquest dret, ja que declaren que haver aprovat l’avortament va ser un “error històric”. 

El jutge, en canvi, no hi ha estat d’acord i ha declarat que els qui haurien de prendre aquest tipus de decisions son els polítics, no el Tribunal. 

D’aquesta manera, el Tribunal Suprem deixaria  la regulació de l’avortament en mans dels estats, que són els que podrien decidir si el permeten o no. A hores d’ara hi ha uns 13 estats que tenen preparades les lleis per tal de fer il·legal l’avortament, i es preveu que fins a uns 26 estats acabaran restringint aquest dret o prohibint-lo totalment. Això no obstant, hi ha 16 estats progressistes que protegeixen les lleis del dret a l’avortament, i que de moment no sembla que tinguin intenció de modificar res.

Aquest possible canvi en la legislació ha fet posar les alarmes a moltes organitzacions que miren d’igualar aquestes possibilitats. Sarah Steinbosk-Pratt dona la seva opinió al respecte a través de les xarxes i organitzacions:

Aquesta llei afectarà les més pobres i vulnerables de la nostra societat. La classe mitjana i les dones riques podem sortir de l’estat i avortar en un altre lloc

També Gabriela Benazar ha manifestat unes idees semblants a les de Sarah Steinbosk-Pratt respecte aquest canvi:

“Afectaria de manera desproporcionada a dones de comunitats de baixos ingressos o immigrants, que segurament no tindrien prous recursos per poder-se desplaçar a altres estats”.

Una part d’estatunidencs assegura que la Constitució hauria d’escoltar la veu del poble abans de tirar una decisió tan important com és la prohibició de l’avortament. 

Segons un macroestudi del Pew Research Center realitzat al març el 61% dels nord-americans donen suport a la legalització de l’avortament. Només el 8% consideren que ha de ser totalment il·legal i el 29% creu que s’ha de prohibir excepte en uns supòsits limitats. 

És per això que s’ha creat una revolució social i política que ha promogut manifestacions en 400 ciutats dels Estats Units.

“A tot el país els nord-americans s’alcen pel dret a l’avortament. Estic orgullós de tots els que fan sentir la seva veu” ha dit l’expresident Barack Obama.

Foto de Milli_lu