Juliana Canet: “Crec que he marcat la diferència juntament amb molta altra gent que ha començat a fer contingut en català”

Foto: Juliana Canet

Juliana Canet és una de les poques referents del català a internet, ja que dedica moltes hores a les plataformes “Instagram”, “Youtube i “Tiktok”, on hi penja vídeos diaris parlant en català.

La jove, també és presentadora del programa “Adolescents iCat”, un programa de la ràdio destinat als adolescents.

Hem pogut parlar amb ella sobre les xarxes socials i la ràdio en català.

-Quan i com vas entrar en el món de la ràdio i les xarxes socials?

Vaig començar la meva vida a les xarxes socials el desembre del 2016, quan feia batxillerat: em vaig animar a penjar contingut perquè m’agradava molt parlar i explicar coses, i els meus amics m’hi van animar. A posterior em van agafar a la ràdio gràcies a haver començat a internet.

-Què és el que consideres pitjor i millor de la teva feina?

Tot són coses bones! M’ha portat tots els meus amics, la meva estabilitat econòmica i mental i una feina que m’encanta. És cert que la pressió mediàtica en algunes circumstàncies és molesta, però compensa.

-Com et van agafar a la ràdio i quan fa que hi treballes?

Em van agafar a la ràdio perquè jo treballa en una productora, Fem Produccions, gràcies a haver començat a fer vídeos a instagram, i van proposar a Catalunya Ràdio de produir AdolescentsXL.

-Què estudies? Des de sempre has volgut estudiar això o abans tenies altres idees?

Estudio Llengua i Literatura Catalana a la Universitat Oberta de Catalunya. Abans d’això vaig estudiar a la Universitat de Girona un any Pedagogia, però ho vaig deixar. Crec que sovint hem de cometre errors per ser capaç de poder trobar-te a tu i al teu destí.

-Tens algun projecte pel futur? Amb qui has col·laborat últimament?

El meu projecte futur és poder tenir tranquil·litat i estabilitat, possiblement seguint vinculada al món de la comunicació. En qualsevol cas, no soc capaç de saber-ho perquè probablement d’aquí només tres anys seré una persona diferent i voldré coses diferents d’ara. Últimament, he estat sobretot centrant-me en la meva faceta més de treballadora d’internet, especialment a Instagram: he començat alguns negocis interessants promocionals, com ara amb Estrella Damm, amb qui hem pactat una col·laboració anual.

-Com afrontes l’exposició social que genera la teva feina?

Ho porto bé! Crec que és important comptar amb el suport i ajuda de la família i amics que t’ajudin a mantenir-te centrada. També cal tenir en compte la salut mental des del cantó més professional, anant al psicòleg i buscant assessorament.

-Penses que en utilitzar les xarxes socials en català ets referent de moltes persones?

Crec que he marcat la diferència juntament amb molta altra gent que ha començat a fer contingut en català!

-Què implica utilitzar el català en a la teva feina (fent referència al públic que tens, les crítiques…)

Absolutament res, i això és molt positiu: cal que fer contingut en català sigui igual que fer-ne en qualsevol llengua.

-Si no et dediquessis al que et dediques, què t’agradaria fer?

Si  no em dediques això somniaria en tenir la feina que tinc ara.