Rússia perd la cadena “McDonalds” després de 30 anys de la seva arribada

Fet per: Genís Prado, Pol Carreras, Pau Torras, Enol Ribas, Gerard Caballer, Victor Petrov

Després de 30 anys de l’obertura del primer McDonalds, la cadena de fast food anuncia la retirada de Rússia, i, per tant, a les múltiples sancions que estan caient al país per l’assumpte d’Ucraïna, s’hi suma una gran pèrdua de diners.

El que està passant a Ucraïna ha causat a Rússia sancions per tot arreu; han tret els seus equips de totes les competicions esportives, s’han retirat marques famoses i importants de Rússia com Netflix, s’ha frenat el comerç, i ara McDonalds ha anunciat que marxa tot i que pot perdre uns diners importants

A simple vista aquest moviment estratègic pot semblar que ha sigut per donar bona imatge ja que amb la invasió de Rússia a Ucraïna pot semblar que ha sigut un moviment per sancionar a Rússia i al qüestionat govern de Putin. 

Però no tot és el que sembla, les pèrdues que tindrà McDonalds són grans (1200 i 1400 milions de dòlars),  sí però, si seguís a Rússia també tindria pèrdues, ja que per obtenir tots els productes per preparar el seu menjar ara seria més difícil degut tots els aranzels i sancions que s’han imposat sobre Rússia. O sigui, que aquesta acció que a Occident sembla heroica, no ho és tant, ja que de certa manera surt a compte. Crec que és un bon moviment per McDonalds. 

Però què haurien de fer a les empreses en aquests casos?

Donat que un país envaeixi, a un altre, que faci crims de guerra al territori que envaeixen, naturalment hi ha d’haver represàlies, per fer retrocedir al govern en les seves males accions, això no obstant, també repercuteix contra la població que és innocent i empitjora  la seva qualitat de vida.

Putin sap que totes aquestes sancions poden provocar que la ciutadania russa, cansada de tot, s’enfadi i el porti a una situació límit. Sap que el McDonalds és atractiu per la ciutadania, i la seva marxa ha fet que proposi el projecte Oncle Vanya (Дядя Ваня), un projecte nacionalista rus. Aquests dos fets podrien posar una nova Guerra Freda a la vista; el nacionalisme i l’orgull de rus com a escut contra Occident.

Podem arribar a la conclusió que aquesta guerra, pot comportar una altra guerra freda, cosa que tensaria molt la relació entre les dues potències mundials, que en els últims anys havia millorat molt. 

Estem realment davant d’una altra guerra freda? Què pot arribar a passar si la tensió que no va esclatar aleshores esclata ara, amb totes les armes nuclears i les noves tecnologies d’avui en dia? 

Responsable de documentació

Genís

Responsable de redacció

Pau i Pol

Responsable de fotografia

Enol

Responsable de maquetació

Gerard i Victor

Responsable de revisió

Pol i Genís